Artiestennaam bedenken in vier stappen

Een goede artiestennaam (ook wel pseudoniem genoemd) is een must voor wie een carrière in de muziek ambieert. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de naam die je act krijgt. Je wilt immers voorkomen dat je spijt krijgt van de naam die je gekozen hebt, net op het moment dat je een beetje naamsbekendheid begint te krijgen. Met de tips in dit artikel wordt een artiestennaam bedenken een stuk eenvoudiger. In vier eenvoudige stappen kun je direct aan de slag!

Een artiestennaam bedenken bij het concept

Straks gaan we een artiestennaam bedenken voor jouw act maar eerst nog even iets anders. Het is namelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de naam past bij het CONCEPT van je act. Als je voornamelijk Nederlandstalige nummers speelt ligt het voor de hand te kiezen voor een Hollandse artiestennaam. Ook kan een feestband zich heel goed een lollige naam veroorloven terwijl dit weer minder goed past bij een band met een serieuzer concept. Het is belangrijk je te realiseren dat een artiestennaam een bepaald gevoel oproept. Zorg ervoor dat deze associatie past bij het concept van jouw act. Wanneer je een goede match vindt tussen de naam en het concept zal je publiek dit (onbewust) ook zo ervaren.

Een coverband die dit naar mijn idee goed begrepen heeft, is genaamd KOMEN LOPEN. Dit “Akoestisch Powerpop trio” legt met de bandnaam de nadruk op de manier waarop zij zich onderscheiden van andere bands (marketeers noemen dit een Unique Selling Point); namelijk met hun “mobiliteit”. Ze zijn maar met z’n drieën en ze hebben geen elektronica nodig om te kunnen optreden. Je zou haast denken dat ze letterlijk zijn komen lopen…

Een artiestennaam ligt lekker in het gehoor

Een zeer belangrijk punt is dat een artiestennaam gemakkelijk in het gehoor moet liggen en herkenbaar is. Kies dus voor een naam die opvalt maar daarnaast niet te moeilijk is. Wanneer je tijdens een optreden de naam nog eens laat vallen wil je dat mensen de naam onthouden en hem ook kunnen schrijven. Als je publiek genoten heeft van het optreden moeten ze je via Google of bijvoorbeeld Myspace kunnen vinden. Wees dus voorzichtig met lange namen, moeilijke Engelse woorden en raar gespelde woorden. Ter illustratie: het muziekblog NOISY heeft een grappig artikel geschreven over moeilijk uit te spreken namen van artiesten en bands.

Zelf een artiestennaam bedenken!

Nu je weet waar je op moet letten gaan we zelf een artiestennaam bedenken. Hieronder staat een vierstappenplan dat je kunt gebruiken voor het brainstormen naar een geschikte naam.

1. Genereren

In deze stap gaat het erom dat je zoveel mogelijk woorden gaat opschrijven die met jouw concept te maken hebben. Neem een groot vel en schrijf alles op wat in je opkomt. Ga hiermee door totdat je niets meer kunt verzinnen.

2. Woordenboek prikken

Pak een woordenboek, sla een bladzijde open en prik een willekeurig woord. Kijk of er een link is met jouw concept. Schrijf weer alles op wat in je opkomt. Herhaal deze oefening een aantal keer.

3. Vertalen

Via Google Vertalen kun je woorden die je in de vorige stappen bedacht hebt vertalen naar andere talen. Misschien dat dit nieuwe interessante namen oplevert.

4. Combineren

Tot slot kun je woorden die je in de vorige stappen hebt bedacht met elkaar combineren. Wellicht dat woorden die voluit een beetje saai zijn, gecombineerd kunnen worden en zo tot een originele artiestennaam kunnen leiden. Ook kun je een artiestennaam bedenken door een beetje te rommelen met de uitspraak zodat het wat exotischer klinkt. Waylon heet bijvoorbeeld eigenlijk Willem Bijkerk. Robyn Rihanna Fenty heeft ervoor gekozen haar tweede voornaam als artiestennaam te gebruiken. Nick van de Wall maakt het helemaal bont en gaat als Afrojack het podium op. Als je meer wilt weten over artiestennamen en hun herkomst dan is het artikel Voorbeelden van artiesten namen misschien iets voor je. Ben je op zoek naar een creatieve Engelse naam? De website UNIQUE NAMES kan je helpen bij het creëren van unieke namen door combinaties te maken van bestaande woorden. Een Engelse artiestennaam bedenken wordt zo wel erg eenvoudig. Probeer het eens!

Nog een aantal tips:

1. Wees creatief!
2. Betrek anderen!
3. Houd het simpel!

 

PAS OP GEHOORSCHADE

Gehoorbescherming is van groot belang voor muzikanten en ieder ander die regelmatig aan hard geluid staat blootgesteld. Veelvuldig blootstelling aan geluid met een hoog volume kan leiden tot permanente gehoorbeschadiging, zelfs een eenmalige blootstelling aan hard geluid, bijvoorbeeld tijdens een concert, kan al een permanente gehoorschade opleveren! Dit kan zorgen voor hinderlijke symptomen als oorsuizen, sis-, fluit-, brom- en pieptonen ook wel bekend als tinnitus (wiki). Zorg daarom altijd voor het gebruik van goede kwaliteit oordopjes.

Oordoppen zijn er in diverse soorten en maten. De professionele muzikant doet er goed aan te kiezen voor op maat gemaakte oordoppen (zgn otoplastieken). Deze oordoppen op maat sluiten perfect aan op de vorm van uw gehoorgang (die bij ieder mens verschillend is) en zorgen daardoor voor een hoger comfort en de best mogelijke gehoorbescherming. Daarnaast zorgen deze oordoppen voor een minimale vervorming van het geluid wat ze extra geschikt maakt voor muzikanten en muziekliefhebbers. Bij deze oordoppen op maat kun je kiezen voor een zachte of een harde variant, waarbij soepele oordoppen vaak comfortabeler zijn bij langdurig gebruik dan harde oordopjes. Dit type oordoppen kun je bij vrijwel iedere audiciën laten maken.

Wanneer je je gehoor echt wilt beschermen (en de geluidskwaliteit is minder van belang), dan kun je nog altijd het beste kiezen voor de bekende gele sponsachtige herriestoppers, of voor de wasbolletjes van Oropax. De wasbolletjes zijn wat minder bekend dan de herriestoppers. Ze sluiten de gehoorgang volledig af op een zeer comfortabele manier maar zijn wat lastiger in en uit te doen. Dat maakt ze vooral geschikt voor momenten dat je langer bescherming nodig hebt bijvoorbeeld tijdens het slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *